Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αχίλλεια, ο γιατρός των φυτών


Η αχίλλεια, και πιο συγκεκριμένα η αχίλλεια το μυριόφυλλο (achillea millefolium) είναι ευρύτατα διαδεδομένο βότανο σε Ευρώπη, Β. Αμερική και Ασία.Το όνομα προέρχεται από τη μυθολογία και τον Αχιλλέα, ο οποίος με αυτό το βότανο θεράπευε τους πληγωμένους συμπολεμιστές του. Η αχίλλεια διαθέτει όντως αιμοστατικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για να σταματά την αιμοραγία. 

Η  αχίλλεια είναι ένα θαυματουργό βότανο για τον κήπο ή τη ζαρντινιέρα σας. Οι εκρίσεις του βοτάνου, βοηθούν τα κοντινά φυτά να γίνονται ανθεκτικά. Από τα φύλλα της επίσης παρασκευάζεται με έγχυμα ένα βιολογικό χαλκούχο λίπασμα αλλά και ένα βιολογικό φάρμακο για πολλές μυκητιάσεις. Αν ρίξετε φύλλα αχίλλειας σε κομπόστ, θα αυξήσετε το ρυθμό κομποστοποίησης. 

Είναι πολύ εύκολο να βρείτε αχίλλεια σε φυτώρια, ενώ αν έχετε κήπο μπορεί να την ανακαλύψετε σε κάποιο σημείο του, μιας που αυτοφύεται εύκολα. Το συγκεκριμένο φυτό δύσκολα θα σας ταλαιπωρήσει, μιας που είναι πολύ ανθεκτικό σε κλιματικές συνθήκες, μόλυνση και ασθένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου