Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Ρόφημα με κρόκο Κοζάνης


Ο κρόκος (crocus sativus ) είναι μια πόα ιθαγενής της χώρας μας. Ανάλογα με την περιοχή που φύεται περιγράφεται με διάφορα ονόματα όπως ζαφορά, σαφράνι, μαμελούκος κ.α. Από το φυτό χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα στίγματα του άνθους του τα οποία διαθέτουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ο κρόκος καλλιεργείται συστηματικά στην Κοζάνη σε μεγάλη κλίμακα. Εκεί λοιπόν, έμαθα μεταξύ άλλων την εξής απλή συνταγή με κρόκο: 


Βράζετε 1 φλυτζάνι γάλα, βάζετε ελάχιστο κρόκο και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Θεωρείται ότι καταπραύνει και βοηθάει σε διάφορες παθήσεις.

Μία πολύ σημαντική παρατήρηση για τον κρόκο πάντως (η οποία δυστυχώς δεν ακούγεται), είναι ότι σε δόσεις μερικών γραμμαρίων είναι θανατηφόρος! Γι αυτό πάντα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και προσοχή στη μαγειρική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου