Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Φτιαχνοντας Λαδι με Βασιλικο


Εχουμε ξαναμιλησει για το βασιλικο και τις θαυματουργες του ιδιοτητες. Εχουμε αναφερει πολλα για το ασυναγωνιστο αρωμα του και τις απεριοριστες εφαρμογες του σε συνταγες μαγειρικης. Μια αλλη εφαρμογη του βασιλικου που πρωτη φορα αναφερουμε σε αυτο το blog,  ειναι το πολυ νοστιμο και υγειινο λαδι που φτιαχνεται με τη βοηθεια αυτου του βοτανου. Θα χρειαστουμε:
  • 4-5 φρεσκα φυλλα πλατυφυλλου βασιλικου
  • 500 ml παρθενο ελαιολαδο καλης ποιοτητας
Συνθλιβουμε τα φυλλα σε ενα γουδι, προσθετουμε λιγο λαδι και επαναλαμβανουμε. Στη συνεχεια αδειαζουμε το μιγμα στο υπολοιπο λαδι σε ενα γυαλινο βαζακι. Το αφηνουμε κοντα σε ηλιολουστο παραθυρο για δυο εβδομαδες και φροντιζουμε να το ανακινουμε καθε 2-3 ημερες.  

Οταν περασουν 14 ημερες το σουρωνουμε με ειδικο υφασμα και το λαδι μας ειναι ετοιμο!  
Μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σε σαλατες, σαλτσες και διαφορες συνταγες που χρειαζονται τη νοστιμια και το αρωμα του βασιλικου.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Eλληνικά βουνά συνεχίζουν να ψηλώνουν...

Ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, η Πίνδος, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη και ο Σμόλικας στην Ήπειρο ψηλώνουν κάποια εκατοστά το χρόνο, καθώς οι συμπιεστικές δυνάμεις που δημιουργούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες, σπρώχνουν προς τα πάνω το έδαφος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τη συνεχή ανύψωση των βουνών: «Είμαστε σε μία φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ορογένεση, που ξεκίνησε πριν από 60 με 100 εκατομμύρια χρόνια.
Στο βάθος του γεωλογικού χρόνου, κάποιες οροσειρές σταματούν να ψηλώνουν και μετά αρχίζουν να χαμηλώνουν. Εμείς όμως στην Ελλάδα έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας, καθώς είμαστε στον αλπικό κύκλο, για μερικά εκατομμύρια χρόνια».Η ανύψωση μιας οροσειράς συμβαίνει με ρυθμό 2 δέκατα του χιλιοστού το χρόνο. Για να ανυψωθεί σε 3.000 μέτρα θα χρειάζονταν παραπάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα από Σουλτανίνα



Η σουλτανίνα είναι μια παλιά ποικιλία αμπελιού (εκ της περιοχής Σουλτανιέ της Περσίας), η οποία παράγει επιτραπέζια σταφύλια αρίστης ποιότητας. Καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόνσσο και στην Κρήτη λόγω της ευαισθησίας της σε ψυχρές και υγρές κλιματικές συνθήκες. Τα σταφύλια της είναι κατά κανόνα πυκνά και μεγάλα με απύρηνες ρόγες και γλυκιά γεύση.

Από τη σουλτανίνα φτιάχνεται μια πολύ νόστιμη και θρεπτική μαρμελάδα
Χρειαζόμαστε ένα κιλό σταφύλια, και 300γρ ζάχαρη. Αφού πλύνουμε τις ρόγες και τις λιώσουμε με ένα μίξερ τις βάζουμε για 4 ώρες μαζί με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βράζουμε το μίγμα και όταν δέσει η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Λευκανση Δοντιων με Φραουλα!


Η φραουλια ειναι μια ποα που φυτρωνει ειτε σε ημερη, ειτε σε αγρια μορφη στα δροσερα μερη. Αποτελει ενα χρησιμοτατο για την υγεια φυτο, το οποιο ειναι πολυ ευκολο στην καλλιεργεια (οι φραουλιες ευδοκιμουν ακομη και στα μπαλκονια της Αθηνας, μικρα φυτα πωλουνται σε πολλα φυτωρια την ανοιξη). 

Ο καρπος της φραουλας περιεχει βιταμινες, σακχαρα, σιδηρο, θειο, μαγνησιο, ασβεστιο φωσφορο, πυριτιο και πολλες αλλες πολυτιμες για τον οργανισμο μας ουσιες. Ετσι, η φραουλα τονωνει και αποτοξινωνει τον ανθρωπινο οργανισμο

Μια αλλη ιδιοτητα της φραουλας, ειναι οτι λευκαινει τα δοντια! Ειναι εξαιρετικα απλο να το δοκιμασουμε..ετοιμαζουμε χυμο απο μερικες φρεσκιες και καλα πλυμενες φραουλες (κατα προτιμηση βιολογικης καλλιεργειας), τον οποιο χρησιμοοποιουμε σαν στοματικο διαλυμα για 4-5 λεπταηλ. τον αφηνουμε στο στομα μας). Στη συνεχεια ξεπλενουμε τα δοντια μας με νερο.




Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μάσκα Προσώπου απο Βιολογικό Μήλο



Μία πολύ εύκολη μάσκα προσώπου για λάμψη και ενυδάτωση είναι η ακόλουθη:
ανακατεύουμε 1 κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι γιαούρτι μαζί με μισό μήλο που έχουμε τρίψει καλά, όσπου να γίνουν όλα μαζί μια ομοιόμορφη πάστα. Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπο ομοιόμορφα. Αφηνουμε τη μάσκα για 10 λεπτά να δράσει και μετά ξεπλένουμε

Αχίλλεια, ο γιατρός των φυτών


Η αχίλλεια, και πιο συγκεκριμένα η αχίλλεια το μυριόφυλλο (achillea millefolium) είναι ευρύτατα διαδεδομένο βότανο σε Ευρώπη, Β. Αμερική και Ασία.Το όνομα προέρχεται από τη μυθολογία και τον Αχιλλέα, ο οποίος με αυτό το βότανο θεράπευε τους πληγωμένους συμπολεμιστές του. Η αχίλλεια διαθέτει όντως αιμοστατικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για να σταματά την αιμοραγία. 

Η  αχίλλεια είναι ένα θαυματουργό βότανο για τον κήπο ή τη ζαρντινιέρα σας. Οι εκρίσεις του βοτάνου, βοηθούν τα κοντινά φυτά να γίνονται ανθεκτικά. Από τα φύλλα της επίσης παρασκευάζεται με έγχυμα ένα βιολογικό χαλκούχο λίπασμα αλλά και ένα βιολογικό φάρμακο για πολλές μυκητιάσεις. Αν ρίξετε φύλλα αχίλλειας σε κομπόστ, θα αυξήσετε το ρυθμό κομποστοποίησης. 

Είναι πολύ εύκολο να βρείτε αχίλλεια σε φυτώρια, ενώ αν έχετε κήπο μπορεί να την ανακαλύψετε σε κάποιο σημείο του, μιας που αυτοφύεται εύκολα. Το συγκεκριμένο φυτό δύσκολα θα σας ταλαιπωρήσει, μιας που είναι πολύ ανθεκτικό σε κλιματικές συνθήκες, μόλυνση και ασθένειες.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Λικερ Λεμονι


Η γνωστή  σε όλους λεμονιά, είναι ένα πολύ χρήσιμο για τον άνθρωπο δέντρο. Οι καρποί του δέντρου, τα λεμόνια, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμινών και άλλων πολύτιμων ουσιών.  

Δεν είναι όμως μόνο οι καρποί που χρησιμοποιούνται. Σε μερικά χωριά, φτιάχνουν ακόμη ένα εύγευστο λικέρ από τα φύλλα του δέντρου



Είναι πολύ απλό στην παρασκευή και απαιτούνται τα ακόλουθα υλικά:
  • μισό λίτρο τσίπουρο καλής ποιότητας 
  • 7-8 φύλλα λεμονιάς, (φρέσκα, χωρίς χτυπήματα, έντομα ή αρρώστιες και καλά πλυμένα-στεγνά)
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 γαρίφαλο
Σε ένα γυάλινο μπουκάλι χύνουμε το τσίπουρο. Βάζουμε ένα ένα όλα τα υλικά και ανακινούμε ελαφρά. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε ένα ημισκιερό δροσερό μέρος στην κουζίνα μας και μετά από περίπου ένα μήνα φιλτράρουμε και το λικέρ είναι έτοιμο!


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλαρωτικο λουτρο με Σαμπουκο


Ο σαμπουκος (Sambucus nigra) ή αφροξυλια, ειναι ενας θαμνος κοινος στα χωρια της Ελληνικης επαρχιας οπου αυτοφυεται. Ακομη και στις μερες μας, πολλοι χωρικοι το χρησιμοποιουν για κρυολογηματα και αλλες παθησεις.

Τα λουτρα με σαμπουκο μαλακώνουν το δέρμα και χαλαρωνουν το κουρασμενο σωμα, βελτιωνοντας την ψυχικη διαθεση. Ενας τροπος για να κανετε το μπανιο σας με σαμπουκο, ειναι ο ακολουθος:
Βραζετε 1 λιτρο νερο και στη συνεχεια, αφου το βγαλετε απο τη φωτια, ριχνετε 1-2 κουταλιες ανθη σαμπουκου και το αφηνετε για μερικα λεπτα. Σουρωνετε και χυνετε το νερο στη μπανιερα στην οποια παραμενετε για 10 λεπτα. Θα σας βοηθησει να αποβαλλετε την ενταση της ημερας.  


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Βοτανα για Νοστιμια στο Κιμα



Η προσθηκη βοτανων στη μαγειρικη δεν ειναι τυχαια! Τα βοτανα και τα μπαχαρια προσθετουν αρωμα και νοστιμια ενω αρκετα απο αυτα (πχ. θυμαρι, θρουμπι, φασκομηλο  κα) σκοτωνουν πολλους παθογονους οργανισμους.

Στο μοσχαρισιο κιμα μπορουμε να προσθεσουμε δυοσμο, μαϊντανο, φασκομηλο, μο­σχοκαρυδο, θυμαρι, μπαχαρι, θρουμπι, ριγανη, πιπερι, καρυ, μαντζουρανα και δαφνη, αναλογα πως θελουμε να τον μαγειρεψουμε.

Στη μαγειρικη με βοτανα σημασια δεν εχει να αντιγραψουμε συνταγες απο ενα βιβλιο αλλα να ανακαλυψουμε τι ταιριαζει στο δικο μας γουστο. Ετσι, οι αναλογιες καθε φορα ποικιλουν. Σημαντικο ειναι επισης να αναφερουμε οτι ειναι προτιμοτερο κιμας προερχεται απο ζωα ελευθερης βοσκης, τα οποια εχουν εκτραφει βιολογικα.


Αποτοξινωτικος Χυμος με Σελινο


Ενα ακομα βοτανο γνωστο απο την αρχαιοτητα ειναι το γνωστο μας σελινο. Το φυτο αυτο εχει ισχυρη αντιοξειδωτικη δραση μιας που εχει μεγαλη περιεκτικοτητα σε βιταμινες A, B1, B2, C και Κ, σε σιδηρο, φωσφορο, ασβεστιο, νατριο και καλιο, καθως και σε φλαβονοειδη που δρουν κατα των ελευθερων ριζων.

Μπορουμε να φτιαξουμε ενα νοστιμοτατο και πολυ θρεπτικο χυμο απο σελινο, αν βαλουμε στο μιξερ περιπου 200 γρ απο καλα πλυμενα σελινα μαζι με 1 μετριο καροτο, ολα κατα προτιμηση βιολογικης καλλιεργειας.


Φλησκουνι το Εντομοαπωθητικο

Το φλισκουνι ειναι ενα βοτανο που μοιαζει σε χαρακτηριστικα και αρωμα με τη μεντα. Ηταν αρκετα διαδεδομενο στα χωρια, μεχρι πριν μερικα χρονια, για διαφορες θεραπευτικες χρησεις αλλα και για την προκληση αμβλωσεων στις ανεπιθυμητες εγκυμοσυνες, γι αυτο αλλωστε και απαγορευεται η χρηση του απο εγκυους

Μια ακινδυνη ιδιοτητα του παντως ειναι οτι διωχνει πολλα εντομα και ιδιως τα μυρμηγκια! Εχοντας σπειρει φλισκουνι εξω απο την κουζινα αποτρεπουμε τα μυρμηγκια να εισελθουν. Ορισμενοι αγροτες και χωρικοι επισης, τριβουν φλισκουνι στο δερμα τους σαν εντομοαπωθητικο.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλαρωτικο Ποδολουτρο με Χαμομηλι

Τα ποδια μας χρειαζονται συχνα ανακουφιση μιας που ταλαιπωρουνται καθημερινα για πολλαπλους λογους (ασκηση, βαρος, στρες, υποδηματα, κλπ). 

Ενας τροπος για  να τα ανακουφισετε ειναι ο ακολουθος:
Βραζετε 1 λιτρο νερο και στη συνεχεια αφου το βγαλετε απο τη φωτια ριχνετε 1-2 κουταλιες ανθη χαμομηλιου και το αφηνετε για μερικα λεπτα. Σουρωνετε και χυνετε το νερο σε μια λεκανη μεσα στην οποια αφηνετε τα ποδια σας για 10 λεπτα. 

Θα ηρεμησετε και θα νιωθετε στα ποδια σας μια αισθηση ανανεωσης.


Αποτοξινωτικος Χυμος με Τοματα

Οπως αναφερεται και σε προηγουμενο αρθρο, η τοματα ειναι πλουσια σε βιταμινες, σιδηρο και φωσφορο. Η τοματα εχει αντιοξειδωτικες ιδιοτητες και αποτοξινωνει το συστημα ανανεωνοντας τον οργανισμο. 

Επιλεγουμε 2-3 μετριες ωριμες τοματες, κατα προτιμηση βιολογικης καλλιεργειας, και τις πολτοποιουμε στο μιξερ χωρις να προσθεσουμε κατι αλλο (ιδιως ζαχαρη, γιατι χανει την αποτοξινωτικη της δραση).  Πινουμε το χυμο και αποφευγουμε τις αμυλουχες τροφες  για την επομενη ωρα (για τον ιδιο λογο με τη ζαχαρη).

Τα βοτανα στη Αρχαια Ελλαδα (Μερος 2ο)

Σύμφωνα με πολλαπλες αναφορες, οι Αρχαιοι Ελληνες χρησιμοποιουσαν μεγαλο πληθος βοτανων, για θεραπευτικους κυριως σκοπους. 

Μερικα απο αυτα ηταν ο Ακανθος, η Αχιλλεια, το Αγριμονιο, η Αλθαια, η Παπαρουνα, ο Βασιλικος, το Χαμομηλι, η Καπαρη, το Κυμινο, το Κολχικο, το Κωνειο, ο Αδωνις, ο Δικταμος, ο Ανιθος, το σκορδο, η Βρυωνια, το Κρεμμυδι, ο Υσσωπος, η Μεντα, το Τσαϊ του βουνου, η Βαλεριανα, το Βαλσαμοχορτο, το Θυμαρι, η Ριγανη κ.α.


Το καταπληκτικο ειναι πως εφαρμοζαν εξειδικευμενες θεραπειες για διαφορες ασθενειες, ενω γνωριζαν και ποια μερη του καθε φυτου ειναι αποτελεσματικα. Εξαιρετικες ειναι οι αναφορες του Ιπποκρατη, του Θεοφραστου και του Διοσκουριδη, οι οποιες ερευνωνται απο την επιστημη ακομα και σημερα. Ας μην ξεχναμε πως παρα πολλα σημερινα φαρμακα βασιζονται σε ουσιες που βρισκονται στα βοτανα.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αποξηρανση Βοτανων στο Σπιτι (Μερος 1ο)


Υπαρχουν διαφοροι τροποι αποξηρανσης βοτανων
Ασχετα με το ποιος μας ταιριαζει καλυτερα, οι βασικες αρχες που πρεπει να ακολουθησουμε κατα την αποξηρανση ειναι οι εξης:
  • Τα βοτανα πρεπει να εχουν συλλεχθει την καταλληλη εποχη αναλογα το ειδος τους
  • Τα βοτανα πρεπει να ειναι καθαρα
  • Ο χωρος αποξηρανσης πρεπει να ειναι σκοτεινος
  • Ο χωρος αποξηρανσης πρεπει να αεριζεται επαρκως
  • Ο χωρος αποξηρανσης πρεπει να ειναι καθαρος
  • Ο χωρος αποξηρανσης πρεπει να ειναι σχετικα ζεστος
  • Ο χωρος αποξηρανσης δεν πρεπει να εχει υγρασια
  

 Επίσης:
  • Δεν αποξηραινουμε τα βοτανα στον ηλιο διοτι χανουν αιθερια ελαια και συστατικα
  • Το καθε βοτανο και το καθε μερος του βοτανου θελει το χρονο του 
  • Ειμαστε σιγουροι για το μερος του βοτανου, το οποιο πρεπει να αποξηρανουμε (βλαστος, φυλλα, ανθη, ριζα, σποροι)
  • Μερικα βοτανα (πχ. φασκομηλο) ή μερη αυτων (πχ. ριζες) μουχλιαζουν ευκολα ή αποξηραινονται δυσκολα 
  • Δεν πειραματιζομαστε με αμφιλεγομενες μεθοδους αποξηρανσης με κινδυνο για την υγεια μας

Αποξηρανση Βοτανων στο Σπιτι (Μερος 2ο)



Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι οι οποιοι καλλιεργουν βοτανα σε γλαστρες στο μπαλκονι τους. Κυριως ασχολουνται με μαγειρικα βοτανα τα οποια χρησιμοποιουν φρεσκα στο φαγητο τους. Οι ιδεες που εφαρμοζουν για την αποξηρανση, δε στερουνται φαντασιας! Ετσι λοιπον, τα βοτανα μπορουμε να τα αποξηρανουμε:
1. Σε οποιοδηποτε αδειο δωματιο, αρκει να αεριζεται επαρκως και να μην το χτυπαει ο ηλιος
2. Σε οποιοδηποτε καθαρο ντουλαπι (χωρις αλλα αντικειμενα), το οποιο κραταμε μισανοιχτο για να κυκλοφορει ο αερας
3. Στο φουρνο σε χαμηλη θερμοκρασια, εχοντας λιγο ανοιχτη την πορτα
4. Στο αεροθερμο
5. Στο φουρνο μικροκυματων

Προσωπικα προτιμω τις δυο πρωτες μεθοδους. Σε οτι αφορα την  3η μεθοδο, πρεπει καποιος να γνωριζει πολυ καλα τα βοτανα ωστε να ταιριαξει το ειδος και το μερος (ριζα, βλαστος κλπ) του βοτανου με τη σωστη θερμοκρασια  και το χρονο θερμανσης, ωστε να μη χαθουν πολυτιμα συστατικα. Σε οτι αφορα την υπαρχει περιπτωση να μολυνθουν τα βοτανα και τελος, η ειναι λιγο ριψοκινδυνη μιας που εκτος του οτι συνηθως τα βοτανα αποξηραινονται υπερ του δεοντος, μερικα απο αυτα (πχ φασκομηλο) αναφλεγονται!



Λοσιον Μαλλιων απο Μαϊντανο


Ο μαϊντανος μας ειναι γνωστος απο τις πολυαριθμες συνταγες μαγειρικης στις οποιες αποτελει ενα απο τα βασικα υλικα. Αυτο το πασιγνωστο βοτανο εχει και αλλες χρησεις.

Μια απο αυτες ειναι ως λοσιον μαλλιων: απλα μουσκευετε μερικα φυλλα μαϊντανου σε νερο, το χρησιμοποιειτε ως λοσιον και μετα ξεπλενετε. (Απο τους σπορους του μαϊντανου αλλωστε, εφτιαχναν παλαιοτερα ενα αφεψημα που χρησιμευε σαν μεσο αντιμετωπισης για τις ψειρες του κεφαλιου).

Φτιαχνοντας Anisette (λικερ γλυκανισο)


Το γλυκανισο ειναι ενα βοτανο που ολοι γνωριζουν απο τη μαγειρικη (και το ουζο!). Ειναι ευρυτατα διαδεδομενο στην Ευρωπη οπου αυτοφυεται σε πολλες χωρες. Οι αναφορες για το φυτο αυτο αλλωστε ξεκινουν απο την αρχαιοτητα. 
Απο το γλυκανισο φτιαχνεται και ενα λικερ ιδιαιτερα γνωστο στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, το Anisette (στην ισπανια μια παραλλαγη του λικερ ειναι γνωστη ως polomita). Μια απλη συνταγη που χρησιμοποιουν στην Ισπανια ειναι να αφησουν 2 κουταλιες καλα τριμμενους σπορους γλυκανισου σε ενα μπουκαλι με βοτκα για δυο εβδομαδες και στη συνεχεια αφου τη σουρωσουν, να προσθεσουν μισο φλυτζανι σιροπι ζαχαρης. Το Anisette αποτελει συστατικο πολλων κοκτεϊλ.


Φτιαχνοντας Φυτικο Χρωμα


Πριν τον 19ο αιωνα οποτε και επικρατησαν τα συνθετικα χρωματα, ολες οι χρωστικες προερχονταν απο τη φυση. Τα περισσοτερα υφασματα αλλα και διαφορα αλλα υλικα βαφονταν απο ουσιες που πολλες φορες ηταν αποτελεσμα επεξεργασιας βοτανων. 
Μερικα απο αυτα τα βοτανα ήταν το Χαμομηλι, το Υπερικο,το Ραδικι, η Τσουκνιδα, κ.α. Τα χρωματα που επαιρναν αυτο αυτη τη διαδικασια ηταν κυριως το κιτρινο, το πρασινο, το καφε και το ανοιχτο μαυρο. Μια απο τις ιδιοτητες των χρωματων αυτων ηταν η αντοχη στο χρονο.
 
Η επεξεργασια παντως των φυτων για χρωστικη δεν ειναι ακινδυνη καθως παραγονται και πολλες δηλητηριωδεις ουσιες οπως αμμωνια, χρωμιο, χαλκος κ.α.και δεν συνισταται για χομπυ.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μπανιο με Φυλλα Ευκαλυπτου για το Κρυωμα


Ο ευκαλυπτος αν και δεν ειναι δεντρο ιθαγενες της χωρας μας, προερχεται απο τη μακρινη Αυστραλια, καταφερε και προσαρμοστηκε με επιτυχια.

Οσοι εχουν επισκεφθει καποιο σπα, θα εχουν διαπιστωσει οτι αναμεσα στις προσφερομενες υπηρεσιες, συχνα υπαρχουν οι εισπνοες ατμου απο ελαιο ευκαλυπτου. Αυτο συμβαινει διοτι η θεραπευτικη του δραση, αφορα ως επι το πλειστον το αναπνευστικο συστημα.

Αν ειμαστε λοιπον κρυωμενοι, ενα μπανιο με ζεστο νερο στο οποιο εχουμε προσθεσει μερικα βρασμενα φυλλα ευκαλυπτου θα μας ανακουφισει και θα μας αναζοωγονησει.



Μαλακτικη Κρεμα Μαλλιων με Μπυρα

Η μπυρα ειναι γνωστο οτι φτιαχνεται απο υλικα τα οποια διαθετουν ευεργετικες ιδιοτητες για τα μαλλια,  γι αυτο το λογο αλλωστε και πολλες βιομηχανιες καλλυντικων τη χρησιμοποιουν στα σαμπουαν και τις μαλακτικες κρεμες.

Αν θελουμε να φτιαξουμε μια αποτελεσματικη μαλακτικη κρεμα, αρκει να χτυπησουμε σε ενα μιξερ 2 κουταλιες ξανθη μπυρα μαζι με 1 κουταλια ελαιολαδο και μισο αβοκαντο (χωρις τη φλουδα). Θα σχηματιστει μια κρεμα, την οποια θα απλωσουμε ομοιομορφα στα μαλλια μετα το λουσιμο για 4-5 λεπτα. Υστερα θα επαναλαμβουμε το λουσιμο, ουτως ωστε να ξεπλυθει καλα η κρεμα απο τα μαλλια μας.

Μπορουμε να τη χρησιμοποιουμε καθε 10-15 ημερες (οχι σε καθε λουσιμο), για να δινουμε λαμψη στα μαλλια μας.

Τα Βοτανα στην Αρχαιοτητα (Μερος 1ο)

Οσο κι αν ακουγεται παραξενο, φαινεται πως οι αρχαιοι Ελληνες ειχαν ανακαλυψει αρκετες απο τις θεραπευτικες ιδιοτητες πολλων βοτανων! Αυτο προκυπτει απο τις αναφορες που υπαρχουν σε αρχαια κειμενα συγγραφεων, φιλοσοφων, θεραπευτων κλπ. 

Οι δυο πιο γνωστοι αρχαιοι Ελληνες που αφιερωσαν τη ζωη τους στην βοτανικη ερευνα, ειναι ισως ο Ιπποκρατης (460  – 370 πχ, πατερας της Ιατρικης) και ο Διοσκουριδης (40-90 πχ) . 
Αναφορες σε ιδιοτητες των βοτανων, υπαρχουν επισης απο τον Αντιφανη το Βεργαιο(4ος αι. πχ.), τον Κλεαρχο της Ηρακλειας (401 – 353 πχ.), τον Ησιοδο (8ος αι. πχ.), τον Ομηρο (8ος αι. πχ.), το Λυσιμαχο τον Καλλιμαχειο, το Μιθριδατη τον  Ευπατωρ (132  - 63 πχ), το Φανια τον  Ερεσιο (4ος αι. πχ.)τον Πυθαγορα της Σαμου (570  – 495 πχ ), το Σοφοκλη (5ος αι. πχ.), τον Θεοφραστο (371– 287 πχ) κ.α.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Καθαρισμος Προσωπου με Πεπονι

Το γνωστο σε ολους μας πεπονι εχει μακρα ιστορια μιας που καλλιεργειται στην Ελλαδα απο τα αρχαια χρονια. Χρησιμοποιειται εκτος απο τροφη, για τη δυσκοιλιοτητα, για την αντιμετωπιση εγκαυματων αλλα και σε προίοντα περιποιησης δερματος μιας που ειναι πλουσιο σε βιταμινες, πρωτεϊνες και σακχαρα.

Μια πολυ απλη μασκα καθαρισμου του προσωπου φτιαχνεται αν ανακατεψουμε ισα μερη απο σαρκα πεπονιου και οργανικο γαλα (αφηνουμε τη μασκα για 15 λεπτα να δρασει και ξεπλενουμε).


Φτιαχνοντας Liqueur de sauge

Sauge ειναι η Γαλλικη ονομασια της Σαλβιας (Salvia Officinalis L.), κοινως Φασκομηλο. Το φασκομηλο ειναι ενα πολυ χρησιμο βοτανο, γνωστο απο την αρχαιοτητα, που ακομη χρησιμοποιειται ευρυτατα.

Απο το φασκομηλο λοιπον, φτιαχνεται ενα λικερ πολυ διαδεδομενο στη Γαλλια, το Liqueur de sauge. Με μεγαλη εκπληξη, ανακαλυψα οτι το ποτο αυτο φτιαχνεται και σε ορισμενα χωρια της Ελλαδος, με την εξης συνταγη:

  • 50 γρ περιπου φρεσκων φυλλων φασκομηλιας
  • 1.000 γρ ρακη
Εχοντας εξασφαλισει οτι τα φυλλα ειναι φρεσκα και καθαρα τα βαζουμε μεσα στη ρακη και τα αφηνουμε για μια εβδομαδα. Φιλτραρουμε και το λικερ ειναι ετοιμο!

Στη Γαλλια υπαρχουν διαφορες συνταγες για αυτο το λικερ, μερικες εκ των οποιων περιεχουν σιροπι ζαχαρης, λουλουδια σαλβιας, κα


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φυσικη Μασκα Προσωπου για Απαλο Δερμα

Πριν να ξοδεψετε μια περιουσια στο νεο θαυματουργο προϊον περιποιησης δερματος, δοκιμαστε να φτιαξετε μια μασκα ομορφιας απο υλικα που υπαρχουν σε καθε σπιτι. Θα χρειαστειτε:

  • 1 αβοκαντο μετριου μεγεθους
  • 1 μικρη ωριμη μπανανα
  • 1 κουταλια οργανικο γιαουρτι
  • 1 κουταλια ελαιολαδο
  • 1 κουταλια ψιλοκομμενο αγγουρακι


Ανακατευετε στο μπλεντερ ολα τα υλικα ωστε να σχηματιστει μια απαλη παστα. Την απλωνετε στο προσωπο σας και την αφηνετε για 20 λεπτα. Στη συνεχεια ξεπλενετε στην με ζεστο και κατοπιν με δροσερο νερο για να κλεισουν οι ποροι.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Απομακρυνση Εντομων με Βασιλικο

Αλλο ενα βοτανο γνωστο απο τα αρχαια χρονια (Διοσκουριδης) και πολυ ωφελιμο ειναι ο γνωστος σε ολους μας βασιλικος. Βιβλια ολοκληρα εχουν γραφτει για το βασιλικο και τις θαυματουργες του ιδιοτητες, βιβλια που πραγματευονται απο συνταγες μαγειρικης μεχρι ομοιοπαθητικες θεραπειες!

Μια αλλη ιδιοτητα ομως του βασιλικου, ισως οχι και τοσο γνωστη στους κατοικους των πολεων, ειναι η  απομακρυνση των εντομων. Συγκεκριμενα, σε πολλα χωρια τοποθετουν μια γλαστρα με βασιλικο στα παραθυρα (κυριως της κουζινας) για να «αποθαρρυνει» τα κουνουπια και τις μυγες απο το να εισερχονται στο σπιτι.  


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μια βιολογικη Μασκα Προσωπου

Η καλλιεργεια της αγγουριας ειναι γνωστη απο την αρχαια Ελλαδα και τη Ρωμη. Στις μερες μας συγκαταλλεγεται στα 4 πιο καλλιεργουμενα λαχανικα παγκοσμιως.

Χρησιμοποιωντας 100γρ χυμο βιλογικου αγγουριου ανακατεμενο με 2 κουταλιες οργανικο γαλα μπορουμε να φτιαξουμε μια πολυ αποτελεσματικη μασκα προσωπου. Χρειαζεται 40 λεπτα για να δρασει και τονωνει την επιδερμιδα προλαμβανοντας τις ρυτιδες.

Εναλλακτικα μπορουμε να απλωσουμε φετες αγγουριου στο προσωπο για 40 λεπτα.


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συντηρηση Μαγειρικων Βοτανων στην καταψυξη

Οσοι καλλιεργουν βοτανα ερασιτεχνικα εχουν ερθει πολλες αντιμετωποι με θεματα που αφορουν τη διαθεσιμοτητα φρεσκων φυλλων το χειμωνα, τη σωστη αποξηρανση, την αποθηκευση κλπ.

Ενας τροπος συντηρησης που ερχεται να λυσει τα παραπανω προβληματα ειναι η καταψυξη των φρεσκων φυλλων των μαγειρικων κυριως βοτανων. 

Συλλεγετε τα βοτανα, τα ξεπλενετε καλα με κρυο νερο και κοβετε τα φυλλα σε κομματακια. Στη συνεχεια βαζετε μια κουταλια βοτανο σε παγοθηκη μαζι με  μια κουταλια νερο και τα καταψυχετε αμεσως.

Με αυτον τον τροπο μπορειτε να συντηρησετε μαΪντανο, μεντα, θρουμπι, ανιθο, εστραγκον, θυμαρι και γενικα οποιο μαγειρικο βοτανο σας κανει κεφι. 

Παγακια βοτανων εξαλλου μπορουν να χρησιμοποιηθουν και σε ποτα ή σε παγωμενο τσαϊ. (πχ.παγακι με μεντα).