Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

7 Φυτά για Καλή Υγεία στο Σπίτι και το Γραφείο


Αρκετά από τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και το γραφείο (έπιπλα, ηλ. συσκευές, μοκέτες, κλπ), εκπέμπουν βλαβερές έως και καρκινογόνες ουσίες

Ευτυχώς υπάρχουν φυτά, τα οποία όχι μόνο ομορφαίνουν τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και απορροφούν πολλές από αυτές τις ουσίες βελτιώνοντας την ατμόσφαιρα και προσφέροντας καλύτερη υγεία. 


Τα 7 πιο γνωστά από αυτά, είναι:
  • Η Δράκαινα (Dracaena fragrans «Massangeana»)
  • Η Zέρμπερα (Gerbera jamesonii)
  • Το Mπαμπού (Chamaedorea seifrizii )
  • Η Σεφλέρα (Shefflera actinophylla)
  • Το Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum)
  • Ο Φίκος (Ficus robusta και Ficus benjamina)
  • Το Xρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium)
Θα τα βρείτε σε όλα τα φυτώρια και στα περισσότερα ανθοπωλεία, γενικά είναι ανθεκτικά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τα πρώτα χιόνια

Εικόνες από την πεζοπορία της προηγούμενης Κυριακής στα 1000 περίπου μέτρα υψόμετρο, παρέα με τα πρώτα χιόνια του φετεινού χειμώνα:




Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Μολόχα, το βότανο που ανακουφίζει από τη φαγούρα

Η μολόχα είναι ένα βότανο γνωστό από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς. 

Οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι κ.α., την καλλιεργούσαν για τροφή και τη χρησιμοποιούσαν συχνότατα. Αποτελεί ένα πολύ διαδεμομένο βότανο στη χώρα μας, μιας που φυτρώνει οπουδήποτε και διαθέτει όμορφα μωβ άνθη. 

Μία ιδιότητα της μολόχας είναι ότι ανακουφίζει από τη φαγούρα και από τα τσιμπήματα εντόμων, αν στα συγκεκριμένα σημεία τρίψουμε φύλλα της. Είναι γνωστή δε και ως το αντίδοτο της τσουκνίδας, μιας που είναι ένα από τα λίγα φυτά που μπορεί να μας απαλλάξει από τον ενοχλητικό κνησμό που προκαλεί η επαφή της τσουκνίδας στο δέρμα.

Αγριάδα, ένα παρεξηγημένο βότανο με θαυματουργές ιδιότητες

Πρόκειται για ένα ευρύτατα διαδεδομένο βότανο όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και στα περισσότερα μέρη του Βόρειου Ημισφαιρίου. Φυτρώνει σχεδόν παντού, ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα και πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγρότες "αντιπαθούν" την αγριάδα, μιας που εισχωρεί στις καλλιέργειες και εξοντώνεται δύσκολα. Το ίδιο εξάλλου κάνει και στους κήπους.

Παρόλα αυτά όμως, η αγριάδα διαθέτει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα φαρμακευτικό βότανο για το οποίο σπάνια έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Είναι διουρητικό και αντιφλεγμονώδες  ενώ βοηθά σε παθήσεις του στομάχου, του συκωτιού και των νεφρών.
Είναι εκπληκτικό επίσης, το γεγονός ότι η αγριάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους:
  • ως αφέψημα
  • ως έγχυμα
  • ως ψωμί αν αλευροποιηθεί
  • ως μπύρα αν ζυμωθεί μαζί με κριθάρι
  • ως οινόπνευμα αν ζυμωθεί και αποσταχθεί
Ίσως μετά από όλα αυτά, να δείξουμε μεγαλύτερη συμπάθεια στο ταπεινό αυτό βότανο...

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αντι-αφροδισιακά: Νούφαρο

Η φύση τα έχει όλα
Όπως λοιπόν υπάρχουν φυτά που προκαλούν την ερωτική διάθεση, έτσι υπάρχουν και άλλα που την καταστέλλουν...

Η νυμφαία η λευκή, με άλλα λόγια το γνωστό σε όλους νούφαρο, είναι ένα από αυτά.

Το νούφαρο είναι ένα συνηθισμένο φυτό στη χώρα μας και βρίσκεται σε στάσιμα νερά (βάλτους, έλη, κλπ). Η χρήση του ενάντια στην ερωτική υπερδιέγερση είναι γνωστή σε αρκετούς πολιτισμούς, αν και στις μέρες μας σπάνια χρησιμοποιείται.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κώνειο, το βότανο του Σωκράτη

Το κώνειο όλοι μας το γνωρίζουμε από την περιβόητη εκτέλεση του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Σωκράτη. Στην αρχαιότητα εξάλλου, το κώνειο αποτελούσε ένα πολύ συνηθισμένο μέσο εκτελέσεων των καταδικασμένων σε θάνατο.
Το κώνειο είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελληνική ύπαιθρο. Είναι αρκετά εντυπωσιακό, μιας που φτάνει σε ύψος τα 1,5-2 μέτρα και διαθέτει μεγάλο πλήθος από μικρά άνθη. 

Αποτελεί όντως ένα πολύ επικίνδυνο φυτό για τον άνθρωπο, μιας που αν καταναλωθεί έστω και σε ελάχιστες ποσότητες επιφέρει το θάνατο.
Οποιαδήποτε χρήση του είναι απαγορευτική ενώ στη σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιείται απομονωμένη μία από τις ουσίες του φυτού, η κωνειϊνη.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Λυκίσκος, το βότανο της μπύρας

Ο λυκίσκος είναι ένα ευρύτατα διαδεδομένο βότανο για 2 λόγους:
  • Φυτρώνει σε 3 Ηπείρους (Ασία, Ευρώπη, Αμερική)
  • Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας
Είναι αναρριχώμενο φυτό από το οποίο χρησιμοποιούμε κυρίως τους καρπούς. Ο λυκίσκος έχει αντιβιοτικές, αφροδισιακές (σε μικρή δόση), υπνωτικές και χωνευτικές ιδιότητες ενώ δρα διουρητικά.
Ο λυκίσκος άρχισε να χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας κατά το Μεσαίωνα και διαδόθηκε σαν συστατικό με τα χρόνια μεταξύ των Μοναστηριών (οι μπύρες παρασκευάζονταν κατά κανόνα στα Ευρωπαϊκά Μοναστήρια).
Εκτός πάντως από την μπύρα, ο λυκίσκος χρησιμοποιείται και σε πολλά φαρμακευτικά παρασκευάσματα για τα οποία απαιτείται συνταγή γιατρού.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Φυσική Μάσκα Ομορφιάς με Λεμόνι και Απράδι Αυγού



Το ασπράδι του αυγού χρησιμοποιείται σε πολλές φυσικές μάσκες ομορφιάς διότι έχει την ιδιότητα να συσφίγγει τους πόρους και να ενυδατώνει την επιδερμίδα κάνοντας ένα είδος φυσικού facelift. 

Μπορείτε να ανακατέψετε το ασπράδι από 2 αυγά (βιολογικής προέλευσης) με μερικές σταγόνες λεμονιού για να φτιάξετε στα γρήγορα μια εξαιρετική μάσκα ομορφιάς. 

Την απλώνετε προσεκτικά στο πρόσωπό σας (όχι γύρω από τα μάτια) και μετά από 15 λεπτά ξεβγάζετε πρώτα με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.