Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η χρησιμότητα της φυτοκάλυψης

Όσοι διαθέτουν είτε κάποιο μικρό κτηματάκι με δέντρα (πχ ελιές) στην ύπαιθρο είτε κάποια οργανωμένη καλλιέργεια με δέντρα, έχουν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και τη διαχείριση του εδάφους.
Ο ορθότερος οικολογικά τρόπος είναι αυτός της φυτοκάλυψης, η οποία:
  • συντηρεί το υπόστρωμα του εδάφους
  • αποδίδει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες όπως πχ άζωτο
  • αποτρέπει τη διάβρωση
  • αυξάνει τη βιοποικιλότητα
Διάφορα φυτά ή και συνδυασμοί φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας όπως κριθάρι, κουκιά, βίκος, βρώμη κ.α. Είναι σαφώς ορθότερο αντί να προβαίνουμε σε συνεχή οργώματα, λιπάνσεις και ζιζανιοκτονίες, να χρησιμοποιούμε ότι έχει η φύση να μας προσφέρει.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Λικέρ Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα κατεξοχήν φρούτο του τέλους του φθινοπώρου. Με πολύ λίγα ρόδια παρασκευάζεται ένα παραδοσιακό λικέρ. Τα υλικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
  • 4-5 μεσαία ρόδια
  • 1,5 λίτρα οινόπνευμα ποτοποιίας
  • 60 γρ ζαχαρη
Καθαρίζετε τα ρόδια πολύ καλά και στη συνέχεια τα στίβετε. Προσθέτετε το οινόπνευμα και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 10 ημέρες.
Όταν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα, σουρώνετε καλά το μίγμα και προσθέτετε κρύο σιρόπι ζάχαρης το οποίο θα φτιάξετε βράζοντας τη ζάχαρη σε 200γρ νερό.
Ανακατεύετε, ξανασουρώνετε και τοποθετείτε το μίγμα ξανά στο ψυγείο για άλλες 10 ημέρες οπότε και θα μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Λεμόνι για οικολογική καθαριότητα!

Το γνωστό σε όλους μας λεμόνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καθαριστικό! 
Πιο συγκεκριμένα, το λεμόνι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση της οξείδωσης (μαυρίλας) στα χάλκινα και μπρούτζινα αντικείμενα και σκεύη, όπως και στην απομάκρυνση των αλάτων από τις βρύσες, τους νεροχύτες και γενικά κάθε επιχρωμιωμένη επιφάνεια.
Απλά τρίψτε δυνατά την επιφάνεια με μισό λεμονάκι και οι "λεκέδες" θα εξαφανιστούν!