Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Εντομοαπωθητικά βότανα

Αν παρατηρήσετε με προσοχή ορισμένα φυτά θα διαπιστώσετε ότι ποτέ δεν θα δείτε πάνω τους βλαβερά έντομα όπως μελίγκρες,  ζωύφια κλπ . Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι τα αιθέρια έλαια  που περιέχουν δημιουργούν οσμές οι οποίες τα απωθούν. 

Βότανα όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα,  το θυμάρι, η λεβαντίνη κ.α. δεν πρόκειται ποτέ να υποφέρουν από αυτούς τους εχθρούς.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτήν την ιδιότητα, πολλές φορές παρασκευάζουμε εκχυλίσματα από τα παραπάνω (και από αρκετά άλλα) βότανα, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε σε όσα φυτά μας είναι συχνά ευάλωτα σε βλαβερά έντομα και ζωύφια.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αντιοξειδωτικα στη Σαλατα μας


Αν θελουμε να συνδυασουμε τη γευση με την προστασια του οργανισμου μας, μπορουμε να προσθεσουμε στη σαλατα μας ενα βοτανο με ισχυρες αντιοξειδωτικες ιδιοτητες, τη γλιστριδα (ή αντρακλα).
 
Η γλιστριδα ειναι γνωστη απο τους αρχαιους χρονους για τις θεραπευτικες της ιδιοτητες. Η γευση της ειναι υποξυνη και ταιριαζει με πολλες σαλατες. Σε καποια νησια μας αποτελει αναποσπαστο συστατικο της χωριατικη σαλατας. 

Το βοτανο αυτο επισης, ειναι πολυ ευκολο να καλλιεργηθει και σε γλαστρα στο μπαλκονι μας εφοσον δεν εχει ιδιαιτερες απαιτησεις και ειναι αρκετα ανθεκτικο σε ασθενειες και εντομα.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Καλέντουλα η φαρμακευτική, για κουρασμένα πόδια

Η χρήση των βοτάνων δεν σταματά να μας εκπλήσει, κι αυτό διότι συνεχώς ανακαλύπτουμε νέες θεραπευτικές εφαρμογές στην κυριολεξία από το πουθενά!

Έτσι λοιπόν, μια εφαρμογή του πολύ διαδεδομένου φυτού "Καλέντουλα" (το οποίο στολίζει συχνά τα μπαλκόνια μας), αφορά την ξεκούραση των ταλαιπωρημένων ποδιών. 

Σε χλιαρό νερό βάζουμε λίγα άνθη του φυτού και τοποθετούμε τα πόδια μας για λίγα λεπτά. 

Η αναζωογόνηση είναι δεδομένη!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ατμολουτρο απο Χαμομηλι



Οι θαυματουργες ιδιοτητες που διαθετει το χαμομηλι ηταν γνωστες απο την αρχαιοτητα.Τις ειχαν επισημανει ο Διοσκουριδης, ο Ασκληπιαδης, ο Γαϊος Πλινιος ο β’ και πολλοι αλλοι.

Το χαμομηλι ωφελει πολυ στην καθαριοτητα του δερματος. Το ατμολουτρο απο ανθη χαμομηλιου βοηθα τους πορους του δερματος να διασταλλουν και να καθαρισουν.

Επιπλεον, ειναι και πολυ οικονομικο!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η σωστή γνωριμία με τα Βότανα



Τα Βότανα επί της ουσίας είναι τα φυτά τα οποία έχουν ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητες. Αυτές μπορεί να είναι: 
  • φαρμακευτικές (προληπτικές - θεραπευτικές),
  • καλλυντικές
  • αρωματικές 
  • χρωστικές 
και  οφείλονται βεβαίως  στα  συστατικά αυτών των φυτών.  

Αν θέλουμε πραγματικά να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πεντανόστιμο Ριζότο Πορτσίνι

Τα άγρια μανιτάρια θεωρούνται όχι τυχαία από τα καλύτερα εδέσματα.  

Ένα από αυτά, είναι και το βασιλομανίταρο ή πορτσίνι, το οποίο μπορούμε να το προμηθευτούμε ακόμα και αποξηραμένο. Με αυτό το μανιτάρι φτιάχνεται ένα απλό και πεντανόστιμο ριζότο, ότι πρέπει για το κρύο που αρχίζει πλέον να γίνεται αισθητό.

 Θα χρειαστούμε:
  •  400γρ μανιτάρια πορτσίνι
  • 50γρ παρθένο ελαιόλαδο
  • 30γρ φρέσκο βούτυρο 
  • 1-2  πράσινα κρεμμυδια
  • 350γρ ρύζι καρολίνα
  • τριμμένη παρμεζάνα (όση μας αρέσει)

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και ξεχωριστά τα βασιλομανίταρα. Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και το βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμύδακια. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα μανιτάρια μας και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας και συμπληρώνοντας όταν χρειάζεται με λίγο χλιαρό νερό, για περίπου 20-25 λεπτά. Αυτό ήταν.. Το σερβίρουμε ζεστό ανακατεμένο με την παρμεζάνα μας.

Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Καλλιεργώντας Οικολογικά: Αντιμετωπίζοντας τους "πεινασμένους εισβολείς"!

Όσοι μεγάλωσαν στην επαρχία γνωρίζουν.

Εκείνοι που μόλις μετακόμισαν σε κάποιο χωριό ή σχεδιάζουν να μετοικήσουν στην επαρχία με σκοπό να ασχοληθούν με καλλιέργειες, θα πρέπει να γνωρίζουν πως πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με "νέα είδη":

αγριοκούνελα, τυφλοπόντικες, κουνάβια, φίδια κλπ, τα οποία βεβαίως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φύσης. 

Αν θέλουμε λοιπόν να προστατέψουμε την παραγωγή μας χωρίς να  μετατρέψουμε το χωράφι μας σε ένα απέραντο χημικό εργοστάσιο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω αντιμετωπίζεται φυσικά φυτεύοντας βότανα. 

Ο απήγανος, για παράδειγμα, διώχνει τα ερπετά ενώ τα σκόρδα και τα κρεμμύδια απωθούν τα κουνέλια. 

Για τους επίμονους εισβολείς υπάρχουν και οι φυσικές παγίδες.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Δεκέμβρης στον λαχανόκηπο

Οι νύχτες έχουν μεγαλώσει και τα πρώτα κύματα ψύχους καταφθάνουν. Παρόλα αυτά, ο Δεκέμβρης διαφοροποιείται αρκετά, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκόμαστε. 
Έτσι ενώ στις Βόρειες και ημιορεινές περιοχές γενικά σταματάνε οι σπορές και οι μεταφυτεύσεις, στα νοτιότερα και ηπιότερα μέρη μπορούμε να μετα-φυτέψουμε:

  • καρότα, 
  • σπανάκι, 
  • σκόρδα,
  •  κρεμμύδια, 
  • ραπανάκια,  
  • μπιζέλια, 
  • λάχανα-κουνουπίδια
  • μαρούλια και σαλάτες. 
 

Καλλιεργώντας Οικολογικά: Οι συμμαχίες

Η φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε τα φυτά μεταξύ τους να σχηματίζουν συμμαχίες και να αλληλοσυμπληρώνονται. Μαθαίνοντας λοιπόν ποιές είναι οι συμμαχίες αυτές έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε με φυσικό τρόπο τους "εχθρούς" των φυτών μας. 


Οι συμμαχίες μπορούν να αφορούν συγκαλλιέργειες λαχανικών με λαχανικά ή ακόμα και με βότανα.

Το θυμάρι, για παράδειγμα, βοηθάει στην ανάπτυξη την πατάτα, την τομάτα και την μελιτζάνα. Ο βασιλικός απομακρύνει πολλά έντομα που βλάπτουν την τομάτα. Το φασκόμηλο ευνοεί την ανάπτυξη του λάχανου, ενώ το δεντρολίβανο διώχνει την πιερίδα του λάχανου.