Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αποξηρανση Βοτανων στο Σπιτι (Μερος 2ο)



Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι οι οποιοι καλλιεργουν βοτανα σε γλαστρες στο μπαλκονι τους. Κυριως ασχολουνται με μαγειρικα βοτανα τα οποια χρησιμοποιουν φρεσκα στο φαγητο τους. Οι ιδεες που εφαρμοζουν για την αποξηρανση, δε στερουνται φαντασιας! Ετσι λοιπον, τα βοτανα μπορουμε να τα αποξηρανουμε:
1. Σε οποιοδηποτε αδειο δωματιο, αρκει να αεριζεται επαρκως και να μην το χτυπαει ο ηλιος
2. Σε οποιοδηποτε καθαρο ντουλαπι (χωρις αλλα αντικειμενα), το οποιο κραταμε μισανοιχτο για να κυκλοφορει ο αερας
3. Στο φουρνο σε χαμηλη θερμοκρασια, εχοντας λιγο ανοιχτη την πορτα
4. Στο αεροθερμο
5. Στο φουρνο μικροκυματων

Προσωπικα προτιμω τις δυο πρωτες μεθοδους. Σε οτι αφορα την  3η μεθοδο, πρεπει καποιος να γνωριζει πολυ καλα τα βοτανα ωστε να ταιριαξει το ειδος και το μερος (ριζα, βλαστος κλπ) του βοτανου με τη σωστη θερμοκρασια  και το χρονο θερμανσης, ωστε να μη χαθουν πολυτιμα συστατικα. Σε οτι αφορα την υπαρχει περιπτωση να μολυνθουν τα βοτανα και τελος, η ειναι λιγο ριψοκινδυνη μιας που εκτος του οτι συνηθως τα βοτανα αποξηραινονται υπερ του δεοντος, μερικα απο αυτα (πχ φασκομηλο) αναφλεγονται!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου